Kan man släktforska i SAOB?

För ett tag sedan fick vi ett mejl till redaktionen där en kvinna riktade ett varmt tack till oss för möjligheten att fritextsöka. Hon hade haft stor glädje av det i sin släktforskning och hittat en del information när hon sökt på äldre släktingars namn.

Jag släktforskar inte själv och jag vet inte hur ofta man kan ha hjälp av att göra sökningar på vår hemsida i detta ärende, men det är helt kostnadsfritt så det är väl i alla fall värt ett försök?

Min gissning är att man bör ha kommit ganska långt i sin släktforskning för att ha glädje av detta komplement, man behöver ha specifika namn att söka på och uppgifter om personerna som gör att man kan sluta sig till att det är just den personen man hittar i ett citat i SAOB. Förmodligen är det allra enklast om man har adliga eller på annat sätt unika namn i släkten.

Jag testade att söka på mitt eget efternamn, Bergman, men det är ett för vanligt namn och ger alldeles för många träffar. Jag delar ju dessutom namn med en del författare (som jag på intet sätt är släkt med!) så det hade tagit lång tid att gå igenom alla helt ovidkommande träffar för att eventuellt hitta någon som jag är släkt med. 

Några söktips om du är sugen på att testa:

🔎 Det går bra att söka på hela namn, men sökningen är exakt så testa gärna flera sökningar med några olika stavningsvarianter för att öka dina möjligheter att hitta något.

🔎 Det går bra att trunkera i slutet av ordet om man söker på ett ord, i en sökning på Bergman* hade jag fått med alla belägg med stavningar på Bergmann, till exempel

🔎 Det går tyvärr inte att trunkera i mitten av ordet, så jag hade inte kunnat fånga upp Berghman med ett trunkeringstecken i mitten. 

Berätta gärna om du hittar något intressant eller om du har andra idéer på okonventionella sökningar man göra i saob:s fritextfält.

(Inlägg på LinkedIn 2022)